b-IT

Održavanje operativnog sustava

( odnosi se samo na OS Windows )

Operativni sustav "duša" je vašeg računala i bez njega računalo bi bila samo hrpa elektroničkog otpada i ponešto metala. Dok je računalo novo radi bez greške,međutim s vremenom dolazi do komplikacija...tzv štekanja,usporenog rada opčenito neke uobičajene radnje postaju komplicirane s raznim upozorenjima sustava koje iritiraju i one s najčeličnijim živcima. Da bi to izbjegli potrebno je održavat operativni sustav.

Čišćenje diska

Iako izbrišete datoteke koje netrebate, u računalu se nalazi još puno toga što zauzima prostor na disku. Npr brisanjem određene datoteke niste učinili velik pomak u oslobađanju diskovnog prostora, samo ste promjenili naziv lokacije tzv. index datoteke. Tu su i datoteke za koje niste ni znali da postoje u vašem računalu tzv. privremene datoteke a iako se tako zovu ostaju u računalu sve dok ih ne uklonite. Tu su još i datoteke koje koristi sam operativni sustav ,njih je najbolje zadržati ukoliko ne razumijete o kakvim je datotekama riječ.
Otvorite "My computer" te desnim klikom na željenom disku odaberite opciju čišćenje diska te slijedite upute.

Defragmentacija diska:

Zašto je to važno?Računalo prilikom pisanja podataka ne popunjava logički prostor na disku što rezultira pisanjem podataka na različite sektore diska tako da podatci nisu zapisani u "jednom komadu", nego su razbacani po cijelom disku. Disk kada traži neku informaciju tada mora pretraživat cijeli disk da bi pročitao određeni podatak što uzrokuje sporiji odaziv čitanja s diska. Defragmentacijom razbacane podatke svrstavamo u skupine "cjelovitih" podataka.
Otvorite "My computer" te desnim klikom na željenom disku odaberite opciju propertis/tools/defragment te slijedite upute.

Antivirusna zaštita

U današnje vrijeme rijetko tko ima računalo a nema internet a internet predstavlja potencijalnu opasnost za vaše računalo, podatke i vas same.
Što je računalni virus? To je programčić koji ovisno o tipu i namjeni radi spačku vama iza leđa.
Zašto je opasan? Zato što njegovi kreatori žele nešto od vašeg računala bez vašeg znanja i dopuštenja.
Kako se prenose? Najčešće putem interneta ali i zaraženim datotekama snimljenim na prenosice medije-CD, USB stick...
Kako ih spriječiti? Kao i svaku bolest-preventivom.
Antivirusnu zaštitu najbolje je instalirat odmah nakon instalacije operativnog sustava. Iako proizvođač Windows-a, Microsoft ima svoj besplatni antivirusni program, vi možete izabrat onaj koji mislite da je najbolji. Sama zaštita podjeljena je na: aktivnu i pasivnu. Aktivna zaštita skenira datoteke koje trenutno preuzimate ili žele biti preuzete bez vašeg znanja na računalo. Pasivna zaštita je skeniranje datoteka koje su več u računalu. Pasivna zaštita najčešće se pokreče automatski i periodički ovisno o postavkama AV zaštite no ukoliko smatrate da je potrebno možete sami pokrenut skeniranje.
Što ako AV nađe zaraženu datoteku?Ne paničarite, AV je datoteku sklonio automatski u karantenu te nemože naštetit računalu.Najbolje je AV postavit tako da odmah trajno briše zaražene datoteke.